Какви болести и зарази пренасят гълъбите и с какво застрашават човешкото здраве

Гълъбите са едни от най-разпространените градски птици и са често срещани в градския пейзаж.

Те са смятани за символ на мира и свободата. Тези птици, обаче могат да бъдат носители на различни болести и зарази, които може да се окажат опасни и да застрашат човешкото здраве.

В тази статия ще разгледаме някои от най-честите болести, които гълъбите могат да пренасят и какво е влиянието им върху човека:

Птичият грип

Гълъбите са известни като носители на различни подтипове на птичия грип, включително H5N1 и H7N9. Тези вируси могат да предизвикат тежки респираторни инфекции и в някои случаи, дори смърт при човека. Важно е, да се предпазим от контакт със замърсени с изпражнения на гълъби повърхности и да се спазват превантивни мерки за избягване на заразяване.

Хистоплазмоза

Една от най-известните болести, свързани с гълъбите, е хистоплазмозата. Това е гъбично, инфекциозно заболяване, което може да се предава на човека, чрез вдишване на прах, замърсен с изпражнения на гълъби, които са заразени с гъбата Histoplasma capsulatum. Хистоплазмозата може да причини различни симптоми, включително грипоподобни състояния, кашлица, болки в мускулите и третиране на белите дробове.

Криптококозата

Още едно известно заболяване, което може да се пренесе от гълъбите е криптококозата. Това е гъбична инфекция, която се наблюдава най-често при хора със слаба имунна система. Криптококозата се предава, чрез вдишване на прах от изпражнения на гълъбите или през контакт със замърсени повърхности. Симптомите включват главоболие, гърбоболие, кашлица и други респираторни проблеми.

Пситакозата

Следващата болест, която трябва да споменем е пситакозата. Това е инфекциозно заболяване, което може да се предаде на хората, чрез дишане на въздух, замърсен с изпражнения на гълъбите. Пситакозата може да причини симптоми като висока температура, кашлица, главоболие и болки в мускулите. В някои случаи, тя може да доведе до сериозни проблеми с дихателната система и пневмония.

Паразити

Гълъбите също така могат да бъдат носители на различни паразити, като например въшки и кърлежи. Тези паразити могат да причинят различни проблеми у хората, включително кожни раздразнения и сърбеж.

За да се предпазите от възможните рискове, свързани с гълъбите е важно да следвате някои прости мерки на хигиена. Не допускайте директно се допирате до гълъбите или техните изпражнения. Избягвайте да храните гълъбите в близост до вашата къща или работно място. Поддържайте чистота във вътрешните и външните пространства, за да намалите риска от зараза.

Почистване от гълъби може да планирате и, чрез професионална фирма, която да извърши това.

В заключение:

Гълъбите могат да бъдат носители на различни болести и паразити, които да засегнат здравето на хората. Важно е, да бъдете информирани за тези рискове и да вземете подходящи мерки за предпазване.

Scroll to Top