Положителни екологични истории през февруари 2023 г от извозва.соm

С цел да подобрим насоката ви към природосъобразно, днес ще ви разкажем някои екологични истории. За положителните екологични истории през февруари 2023 г от извозва.соm четете в следващите редове:

Въздействието върху планетата, в резултат на развитието на индустрията и технологиите и т.н. е непрекъснато, но участието на някои хора ни показа, че ситуацията далеч не е безнадеждна и дори ако борбата е трудна, има достатъчно причини да останем оптимисти и нека се включим на свой ред индивидуално, за да намалим негативните ефекти от натрапчивата човешка дейност, върху природата.

В редовете по-долу ще представим поредица от събития и събития, случили се през изминалия месец, които доказват, че мотивацията и информираността правят чудеса.

От фирми за разчистване на битови отпадъци посочват някои интересни положителни и екологични истории, през февруари 2023 г.

  1. За снимка на годината посочиха: „Мечта“ с мистериозен снежен леопард печели наградата за популярност

Германският фотограф Саша Фонсека се заел с тригодишен проект, за да улови идеално голямата котка на фона на розов и лилав залез.

„Не е лесно да се хване „планински призрак“, тъй като тези екземпляри са известни в индийските Хималаи, в естествената им среда, особено без стръв“ – посочил награденият.

  1. Слънчев язовир в Швейцария – планини и сняг, идеалните съставки за улавяне на слънчева енергия

Вита стена от слънчеви панели е прикрепена към язовира на езерото Muttsee в Швейцария, помагайки на населението да увеличи максимално производството на зелена енергия през зимните месеци.

На повече от 2400 метра надморска височина и заобиколен от заснежени върхове, близо 5000 слънчеви панела на язовира произвеждат 3,3 милиона киловатчаса годишно, достатъчно енергия за захранване на около 700 домове.

  1. Термопомпите намалиха въглеродния отпечатък на Европа с около 8 милиона тона емисии през 2022 г.

Миналата година в Европа бяха продадени рекорден брой термопомпи. Местни данни показват, че три милиона единици са заменили около четири милиарда кубични метра природен газ през 2022 г. Това е еквивалентът на намаляване на емисиите от осем милиона тона парникови газове.

Това означава, че термопомпите могат да допринесат за намаляване на около 54 мегатона CO2, или еквивалента на годишните емисии на Гърция. Генералният секретар на EHPA заявил, че „2022 г. е изключителна година от тази гледна точка“, цитират на уебсайта Euronews.

Ако търсите съдействие или консултация, свържете се от този линк: https://www.xn--80adasbd8b.com.

  1. Най-дълголетният европейски таралеж в света може да предложи решение за осигуряване на бъдещето на вида.

Един такъв екземпляр е открит по време на доброволчески проект в Дания.

Посмъртното откритие е резултат от Датския проект за таралежи, гражданска научна инициатива, при която доброволци били помолени да събират мъртви таралежи в името на изследването и опазването.

Изследователите останали изненадани да установят, че един от намерените таралежи се оценява на 16 години. Това го прави най-старият научно документиран европейски таралеж, откриван някога.

„Ако един таралеж може да достигне тази възраст, все още има надежда за неговия вид“, каза д-р Софи Лунд Расмусен, която ръководила изследователския проект, координиран от Оксфордския университет.

  1. Плановете за адаптиране към изменението на климата на градовете в Европа се подобряват, но все още предстои много напредък.

Това е основното заключение от новото проучване, публикувано в npj Nature Urban Sustainability, което оценява най-новите планове за адаптиране на 167 европейски града. В тези планове, разработени между 2005 и 2020 г., се наблюдава общо качествено увеличение.

Анализирайки различните аспекти на градоустройствените планове са открити множество подобрения по отношение на установяване и изпълнението на целите за адаптиране, към мерките за устойчивост, наложени от властите. Българската столица София и ирландските градове Голуей и Дъблин получили най-добри оценки за своите планове.

Въпреки това, освен тези осезаеми примери, има само леко подобрение в начина, по който се наблюдава изпълнението на градските планове. Такова включва и гражданското общество в тяхното разработване.

  1. Светлинно замърсяване: Лондонските власти изискват светлините да бъдат изключени през нощта във високите сгради в града.

Нощният силует на Лондон скоро може да изглежда съвсем различно. Градските власти изготвят правила, изискващи от небостъргачите да изключват осветлението си, през нощта.

Инициативата ще намали светлинното замърсяване и ще спести енергия. Това казва представител на City of London Corporation, управляващото тяло на финансовия район.

Ако новите планове бъдат приети, сградите в Square Mile – района на Лондон, където са струпани повечето небостъргачи – ще изгасят излишните си светлини, след свечеряване.

  1. Лондон отново е заселен с бобри – те биха могли да защитят местното метро от наводнения.

Отново за Лондон: след четири века столицата на Великобритания отново ще се превърне в местообитание за популациите на бобри. Тяхното присъствие е най-полезно. То може да спре наводненията, които често се случват в периметъра на местна метростанция.

Широко ловувани заради козината и месото си, бобрите изчезват от Англия през 16 век. Само, след десетилетие на успешни програми за развъждане, полуводните бозайници са въведени отново в дивата природа, около Лондон.

Гризачите се описват като „основен вид“, което означава, че техните дейности по изграждане на язовир имат ключов принос за биоразнообразието. Те помагат на други видове диви животни да процъфтяват в местообитанието. Като оформят влажната зона, бобрите могат също така да помогнат за намаляване на заплахата от наводнения, през зимните месеци. Те ще са от полза и за предотвратяване на проблеми, които редовно се срещат около метростанция Greenford и съседните райони.

  1. „Повратна точка“: възобновяемата енергия ще стане най-важният източник на електроенергия в света до 2025 г.

Екологизиране – определение, стратегии и примери за екологични действия за компаниите

Според доклада за пазара на електроенергия за 2023 г. на Международната агенция по енергетика, 90% от сегашното търсене и следващите две години ще бъдат задоволени от източници на зелена енергия. Такива като вятърна и слънчева енергия, заедно с ядрена енергия. Това увеличение на производството означава, че възобновяемите енергийни източници ще станат преобладаващи в световен мащаб в рамките на три години. Предвижда се да осигуряват 35% от световната електроенергия, надминавайки количеството енергия, идваща от въглищни централи.

  1. Победа за климата: Австралия блокира въглищна мина на 10 километра от Големия бариерен риф.

През февруари австралийското правителство отказало да даде разрешение за нов топлинен проект, работещ с въглища, точно до централното крайбрежие на Куинсланд.

Решението идва, след вълни от протести срещу проекта. Той всъщност застрашил съществуването на рифа, включен в Световното наследство на UNCECO.

  1. През 2014 г. седем социални жилища в Обединеното кралство са оборудвани със слънчеви панели от местните власти.

Въпреки първоначалния скептицизъм семействата на наемателите се възползвали от възможността да станат потребители. Това става, както произвеждащи, така и консумиращи слънчева енергия, осигурена от покривни панели. По този начин получили достъп до по-евтина електроенергия.

Източник: извозва.соm

Scroll to Top