Забравени традиции – как хората спряха да си подаряват картички

Дълго време картичките били важна част от всеки празник. И, дори след години е достатъчно да разгледаме цветните снимки, за да съживим един отдавна забравен рожден ден, сватба или годишнина. Така, в наши дни, новогодишната картичка дава на всеки, който я получи, прекрасно усещане за приказка, пренася в детството.

Как започнало всичко

„Пра-пра бабата на коледната картичка се счита за средновековна гравюра, изобразяваща християнски мотиви“. За това разказват известни колекционери. Така, гравюрите се продавали в църкви и катедрали на значителна цена. След известно време започнали да рисуват, върху тях различни сюжети и дори по-късно започнали да ги използват като покани за различни тържества. И въпреки това се смятало, че обичаят да се дарява картички за Коледа произхожда от добрата стара Англия. Всъщност първата новогодишна картичка е нарисувана от английския художник Добсън през 1794 г. Нея, той подарил на приятеля си, а върху й било изрисуван зимен пейзаж и семейна сцена до дървото. Приятел на художника го харесал толкова много, че година по-късно помоли дарилият му я да му изпрати десетки такива картички, които той самият ги изпратил по пощата на приятелите си като коледен подарък.

Повече информация

И така, първата серийна пощенска картичка в мъглив Албион е пусната едва през 1840 г. Тогава държавният служител Хенри Коул, който бил приятел с принц Албърт, съпругата на кралица Виктория, измисли оригинален поздрав за своите близки – коледна картичка с рисунки. В центъра й имало семейство Хенри Коул, което се хранело на масата, а по краищата снимки, които да напомнят на другите за милостта и състраданието на това почтено английско семейство. Изображението било увенчано с надпис: „Весела Коледа и Честита Нова година!“

Пощенската картичка нашумяла! Това зародило идеята на семейството да постави  на преден план комерсиалната основа.

Зимният пейзаж често се изобразява по пощенските коледни картички.

Как се промениха новогодишните картички

Картичките били украсени със сухи цветя, мъниста, пайети от борна киселина, които приличали на истински сняг и дори ухаели. Картинки с изображенията на Дядо Коледа и Снежанка, весели деца и, разбира се, красиви ангели преобладавали, сред произведенията.

Днес, за разлика от преди две десетилетия, хората могат да си свалят коледни картички, новогодишни картички и всякакви други, с пожелания.

Някога хората купували картички от всеки павилион или магазин и в тях вписвали своите пожелания. Могло е да се намери голямо разнообразие от новогодишни и коледни картички, а вълнението, което всеки носел в сърцето и душата си преди четвърт век, не може да се сравни с това сега.

Жалко, защото със сигурност всеки от нас има семейство и приятели, на които дори такъв скромен знак на внимание ще е много скъп. И все пак, винаги може да зарадвате любимите хора с празнични картички от Картички и Пожелания за Празници от Kartichki.bg.

Scroll to Top