5 най-опасни микроорганизми обитаващи водата

С настъпването на топлото време, обитателите във водата, започват да оживяват. Езерата са идеални места за размножаване на бактерии, паразити и други патогенни микроорганизми. Разбира се, все още не знаем много за подводните организми, но с любезното съдействие на екип по пръскане за дървеници ще ви разкажем за това:

  1. Legionella Pneumophila

Легионерската болест (или легионерска болест) получи името си след огнище, настъпило в края на 70-те години на миналия век след друга конвенция на Американския легион. Тогава беше открит този нов тип пневмония. За щастие изследователите са установили причината за Legionella Pneumophila, бактерията Legionella Pneumophila, и са установили, че тя живее в прясна вода.

Бактерията Legionella Pneumophila може да се разпространи чрез въздушни капчици, така че човек може да се зарази, просто вдишвайки въздух. Аспирацията и поглъщането на замърсена вода е друг начин, по който хората могат да свият Legionella Pneumophila. Тежестта на легионелозата варира от отделен случай. Някои имат леки симптоми; други може да са на ръба на смъртта поради Legionella Pneumophila. Според статистиката един на всеки десет души, заразени с тези бактерии, умира. Отначало пациентите обикновено изпитват симптоми като слабост, умора и загуба на апетит. Тези, чиито тела са по-слаби, могат да продължат да страдат от нервно-мускулни и неврологични симптоми дори след изчезване на инфекцията.

  1. Норовирус

Норовирусът е способен да се разпространява бързо, заразявайки всичко, с което е в контакт. Между 1978 и 2010 г. норовирусът е втората водеща причина за огнища на болести, свързани с консумацията на необработена вода. Норовирусът може да остане жизнеспособен във вода в продължение на няколко месеца или дори години (в някои случаи). Веднъж попаднал в човешкото тяло, той се усеща след няколко часа. Симптомите продължават само три дни, след което изчезват без никаква медицинска намеса. Известно е, че норовирусът причинява възпаление на стомаха и червата. Тези, които живеят в бедни райони, са изложени на тежка дехидратация. Децата са особено изложени на риск от заразяване с норовирус, тъй като те изтеглят каквото могат в устата си.

  1. Шигела

Шигела е род бактерия, която причинява стомашно-чревно заболяване, известно като шигелоза.Не случайно, още децата биват научавани: Не пипайте изпражнения и не пийте езерна вода.

Шигела е друга неприятна бактерия, която се крие в изпражненията на хора, заразени с шигелоза. Шигелите често попадат във водоизточници от небрежно изхвърлени памперси. Както вероятно вече се досещате, симптомите на шигелоза включват диария (често кървава), коремна болка, стомашни спазми и треска.

Шигелозата може да се развие и с няколко усложнения, включително постинфекциозен артрит, кръвни инфекции и хемолитично-уремичен синдром (HUS). HUS е сериозно (и понякога смъртоносно) усложнение, което често се свързва със заболявания, причинени от плуване в замърсена вода. Хемолитично-уремичен синдром, които се появява, когато бактериите влязат в храносмилателната система и започнат да произвеждат токсин, който унищожава червените кръвни клетки. Това води до кървави изпражнения и бъбречна недостатъчност.

  1. Е. coli

Е. coli (Escherichia coli) е бактерия, открита за първи път при деца с храносмилателни проблеми. Червата на средния човек съдържа около 1000 E.coli на грам изпражнения. Това означава, че някои щамове са полезни бактерии.

Повечето хора нямат никакви проблеми с тези микроорганизми. Съществуват обаче щамове на Escherichia coli, които могат да причинят сериозни заболявания, дори в малки количества. Източниците на инфекция с Е. coli могат да са много различни: селскостопански отпадъчни води, пречиствателни станции, фекални вещества, септични ями и т.н.

Симптомите на Е. coli варират от леки до много тежки. Пациентите често имат проблеми със стомашно-чревния тракт, кожата, ушите и очите. В най-тежките случаи Е. coli може да причини дихателни и неврологични усложнения.

  1. Dracunculus Medinensis

Dracunculus Medinensis (известен още като гвинейски червей) е паразит, който причинява заболяване, известно като дракункулиаза. Случаи на дракункулиаза са регистрирани в древен Египет. Няма ваксина, която да предпазва от дракункулиаза. Тези, които са заразени с Dracunculus Medinensis, могат да разберат за това, едва след една година. Когато зрял женски гвинейски червей е готов да освободи ларвите. Той започва да се движи от подкожната съединителна тъкан към повърхността на кожата. Този процес може да отнеме няколко седмици. През цялото това време гостоприемникът на паразита изпитва силна болка. Обикновено червеят търси изход в долната част на крака или стъпалото, които образуват мехури веднага щом паразитът започне да пробива външния слой на кожата.

Мехурите могат да доведат до развитие на вторична бактериална инфекция, ако бъдат оставени отворени и нелекувани. Когато женската най-накрая пробие кожата, пациентът може да види само малка част от извиващото се тяло. Ако женският гвинейски червей не бъде отстранен, след като е освободил ларвите, той ще се върне в тялото на своя домакин.

Източник: Превента ДДДД ЕООД.

Scroll to Top