Как да разберем за фалшив онлайн магазин

С активното развитие на интернет, появата на информационно общество и прякото й участие в икономиката се обръща. Все повече внимание се отделя на онлайн търговията всеки ден.

Този вид продажба на стоки има огромен успех, сред населението, защото поради бързия ритъм на живот и графики, много хора са по-малко склонни да посещават реалните обекти. И така идват в помощ на онлайн магазини, които са на разположение по всяко време на деня или нощта, които отварят неограничени възможности за пазаруване.

Въпреки това, в мрежата, заедно с добре познати и успешни проекти, има много измамници.

Онлайн магазин може да създаде всеки. Лесно може да стартирате и вие изработка на уеб дизайн. Затова определено никога не знаем, дали магазинът съществува или не и дори е доста трудно да го проверим. За да изберем продукт, който ни интересува, стигаме до магазина “виртуално” и разбира се, не знаем, дали конкретният продукт е в действителност, както и до каква степен посочените характеристики и снимки отговарят на действителността. При покупка на стоки, чрез интернет често се приема пълно или частично предплащане.

Оказва се, че всички изброени пари отиват на конкретния собственик на магазина, който, след като е получил предплащане, може просто да не изпрати стоката. Има и друга опция да изпрати погрешно качество или друг тип. И тогава започва най-интересното:

Няма писмен договор между магазина и купувача, няма касова бележка или друго доказателство за покупка – и в такъв случай ще бъде трудно (или невъзможно) да защити правата си в съда.

Днес измамите най-често са срещаната престъпност в интернет. Привличат клиенти.

Някои онлайн магазини не само показват виртуални, но и цени, а понякога и самите стоки! Във връзка с това проблемът за измама е от голямо значение за всеки от нас. Така че, нека да видим как да проверим онлайн магазин за автентичност и да разпознаем измамите навреме.

  1. Уебсайт – сайтът е лицето на компанията и често е възможно да се определи от него колко време магазинът работи на пазара, колко добре вървят нещата и дали служителите се отнасят сериозно към клиентите си. Добре създаденият уеб дизайн ни казва за инвестирането на време и пари в него, а това показва надеждност. Но не губете бдителност сано заради красивите снимки. Също така, не забравяйте, че в един добър магазин не трябва да има правописни грешки (счупени връзки, секции със статут “под реконструкция”). Методите на плащане трябва да бъдат описани на сайта и информацията, а възможностите за доставка да са налице. И още: информация за условията за връщане на стоките, описание на стоките и наличието на снимки на продукта. Съветваме ви да обръщате внимание на наличието на банери от трети страни, всички видове реклама, различни рейтинги. Като правило, големите компании не правят такива неща.
  2. Качество на услугите – единственото, на което можем да разчитаме при избора на продукт, са снимките. Важно е изображението да е с високо качество. Този продукт е показан от различни ъгли и има възможност да се доближи до подробностите. Освен това, ако е облекло, трябва да има описание, състав на тъкани или технологии, използвани за производството. Внимателно обмислете етикети, нитове, бутони, ивици, бродерия и др. Почти всички оригинални и маркови артикули имат логото или името на производителя по своите елементи. При избора на обувки и дрехи, една безразборна мрежа ще бъде несъмнено предимство.
  3. Отзиви на клиенти – тук много важен момент са отзивите на клиентите. По правило повечето магазини предоставят възможност на своите клиенти да оставят обратна връзка за работата си. Но този момент също е доста двусмислен, трябва да се помни, че прегледите могат да бъдат фалшиви. Ето защо, трябва да обърнете внимание на компанията. Такава събира прегледи самостоятелно или използва независима платформа за тяхното събиране. Често изучавайки отзиви на уебсайта на магазина, ние сме доста скептични към тях, особено ако всички са ентусиазирано позитивни. За да получите реална картина, трябва да изучавате ревюта на различни форуми, уебсайтове, социални мрежи и това отнема доста ценно време. Оказва се, че понякога е по-лесно да отидете в мола и да купите артикулите, от които се интересувате, отколкото да губите време в търсене на надеждна информация.
  4. Социални мрежи – по правило днес, дори малък онлайн магазин има страница в социалните мрежи. Собствениците на онлайн магазини, често се опитват да приковават вниманието на аудиторията си към продукта, който се продава възможно най-много и да създават страници в популярни социални мрежи, съответстващи на техните интереси. Заслужава си да си припомним, че страницата трябва да бъде “на живо”, което означава, че онлайн магазинът обръща необходимото внимание на комуникацията с потенциалните купувачи. Връзки към официални страници, обикновено разположени в долната част на сайта на главната страница и на тези страници също трябва да са обратна връзка към сайта. Обикновено адресът на страницата в социалните мрежи има името на самия магазин.
  5. Информация и контактите на фирмата – уебсайтът на продавача трябва да съдържа информация за самата компания, нейното местоположение и няколко контакти, чрез които може да се свържете с нея, за да получите отговори на въпросите си. Не забравяйте, че колкото повече начини за комуникация, толкова по-добре. За проверка, преди да поръчате, може да се обадите на магазина и да зададете уточняващи въпроси. Препоръчително е да откриете някои подробности, свързани с продукта (насищане на цвета, съвпадение на размера, страна на произход). Така поне ще проверите, дали посоченият телефонен номер изобщо съществува. Интернет магазините, които посочват само имейл адрес от контакти, трябва да ви накарат да помислите, дали си струва да направите покупка от тях.
  6. Цена – твърде ниската цена, особено в сравнение с други магазини, трябва да ви притеснява. Атрактивната цена, може да се окаже, че е остаряла и днес този продукт струват с 5-10% повече. Или друг вариант, някои онлайн магазини излагат всички налични позиции на тази група в онлайн витрината и се оказва, че в даден момента този конкретен модел не съществува. Има и друг – много по-добър и, естествено, малко по-скъп вариант.

Преди да направите покупка, не забравяйте внимателно да прегледате отзивите на клиентите за магазините, за които знаете малко. Опитайте се да научите за онлайн магазина, колкото е възможно повече. Само благодарение на коментари от други клиенти (които са направили предишна покупка) може да определите за себе си всички плюсове и минуси на магазина. И си струва да поръчате тук или е по-добре да изберете друг онлайн ресурс.

Обърнете внимание на цената, съмнително ниската цена трябва да ви накара да се замислите и да си спомните, че „свободно сирене, има само в капана за мишлета“.

Помнете изработка на уеб сайт може да поръчате от професионално студио още сега!

Scroll to Top