Видове автомобилни купета

Когато четем обява за продажбата на автомобил или просто описание попадаме често на редица термини, които за нас са непонятни. Е, възможно е някой, който се занимава или работи с автомобили да е на ясно, но за по-голямата част от хората те са неясни.

Така попадаме на термини, като седан, хечбек, ливтбек, купе, лимузина,  SUV, Кросоувър и т.н. Сега ще се опитаме накратко да обясним какво представляват различните видове купета, а тук: http://ucheni.com/2017/04/24/%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%BB%D0%B0/, може да узнаете и малко история на автомобила.

Най-известните купета на леки автомобили са 11 на брой. Те се определят в зависимост от формата и възможностите за транспорт. Ще се опитаме да ги разграничим и да дадем малко повече информация. Започваме със седан. Това е вид купе на автомобил, в което двигателя, пътниците и товарите са отделени в три отделни помещения. Обикновено този вид купе е с 4 врати. Следващият вид е хечбек при него самото купе на автомобила е разделено на две части. Обикновено този тип купета са със сгъваеми задни седалки. Този вид купета са и с 2 и с 4 врати. Не толкова известен е ливтбек. Това е вид купе, който много прилича на седана, но е с по-удължена форма. Разделен е на две части за пътници и за товари. По-популярен вид купе е комбито. Той също наподобява седан, но достъпът до товара е от задната врата. Обикновено този тип купета са по-дълги и по-удобни за превозване на товари. Купе е вид купе на автомобил, което по принцип е с две врати и тавана не се сваря, т.е с твърд таван. Обикновено този вид купе се използва най-вече за спортните автомобили. Тук може да разгледате и поръчате седалки за автомобил за децата: Рециклирани авточасти.

Последният, на който ще се спрем, е SUV,  тъй като е също малко познат термин. Това са големи автомобили подобни на комбито и на пикапа. Принципно са с четири независимо задвижващи се колела или 4х4. Могат да се придвижват и по неравни пътища поради тази си възможност. Това накратко са едни от най-често използваните видове купета на автомобили.

 

Scroll to Top