Топ 3 грешки, които пречат на съня

Не можете да заспите в продължение на часове. Мятате се в леглото, мечтаете за силен и здрав сън. Ако всичко това ви е до болка познато, то научете за 3-те грешки, които унищожават съня.

Безсъние може да бъде причинено, както от външни фактори, така и от вътрешни. Започнете с подмяна на вашите матраци. Ето и останалите грешки, които често допускаме:

Кафе – чаша ароматно, божествено и вкусно, тази напитка е в състояние да анулира всички планове за почивка през нощта. Съдържащите се в него кофеин стимулират производството на адреналин, предизвиквайки на кръвта да тече по-бързо във вените, повишените налягания карат сърцето да бие по-бързо. По същия начин и със сходен ефект действа на тялото и танинът, съдържащи се в чай. Твърде силната напитка освежава, концентратите и прогонва съня.

Съвет: Преди да си легнете е желателно да пиете обезмаслено кисело мляко или топло мляко с мед, което ще утоли жаждата и ще остави след себе си усещане за ситост.

Чашката кафе ще трябва да почака до сутринта.

Храни – питателна и необходима за организма, но не и вечер точно преди лягане. Факт е, че ще възникнат конфликти на интереси между мозъка и тялото, което ще иска да спи, но стомахът ще трябва да работят по-усилено въпреки вялата му роля в този час.

Съвет: пълна вечеря трябва направите най-малко четири часа преди лягане, за да смила навреме храната. Така стомахът ще почиваха тихо, без да са смущаващи сънищата. Ако все пак имате изтощително желание да опитате нещо сладко, по-добре вземете зърнено блокче или печени ябълки с канела и мед.

Вечерята трябва да е 4 часа преди лягане.

Интензивна тренировка – разбира се, този спорт е добър за тялото, но преди лягане трябва да се избягва прекалено интензивното обучение и усилия. Физическите упражнения или вдигане на тежки предмети трябва да се спрат най-малко три часа преди да се отправите към леглото.

Съвет: през нощта е най-добре да организирате пешеходен туризъм или да участвате в медитация и йога.

Тежката физическа дейност води до интензивен стрес тялото преди лягане. По-добре направете малко упражнения върху матрака и подобрете качеството на съня. Подходящи за целта са стягане и разпускане на всички мускулни групи от тялото.

Scroll to Top