Турски карамфил – красиво и ароматно цвете

Това красиво, ароматно цвете – карамфила може да се срещне в почти всяка градина. Затова това очарователно цвете винаги привлича цветарите. От карамфила се получава ефектно оформяне на бордюри, те се използват за цветни лехи, алпинеуми и др. Тези цветя могат да служат и като почви покривни растения.

Карамфила е много годишно растение, предимно двугодишни. За разлика от другите видове карамфили, турския карамфил не изисква много светлина, той може да расте в полусянка, отличавайки се със своята студо и мразоустойчивост.

На турския карамфил му трябва плодородна не окислена глинеста почва. Той не понася преовлажняване и особена влажност. Добре реагира на подхранващите торове (но свежия тор не го възприема добре).

Посевите се извършва през юни в открита почва. Сеят се на по-рядко през 15см, разстоянието между семената на ред е 1-2см, дълбочината е 1см. Посевите се притискат, приглаждат и поливат, докато посадения материал се окаже устойчив. Израстването се появява след 8-10 дена. След три седмици посетите карамфилчета се пикират на разстояние между тях на ред 6см, между редовете 15см и се защитават като се покрият с фолио. Пикировката е добре да се направи в началните дни вечерта след 18 часа.

Стеблата, като на всички карамфили, се обрязват на ниво 10-15см от повърхността на земята. Така растенията се хранят комплексно с минерални торове „Агрикола за цъфтящи растения“ (1супена лъжица на 10л вода, разход 3л на 1м²). Подхранването трябва да става веднъж на 10-12 дена, редуващ се с минерални и органически универсални торове. Редовно трябва да се поливат, за да бъде почвата рохка, а не суха.

Около месец по-късно поникват нови издънки, а есента при някои има вторично цъфтене. Въпреки това, продължителността на живот на растението е само 4-6 години.

Scroll to Top