Посаждане на Хортензия

Най-доброто време за посаждане на хортензията е пролетта (края на април – началото на май) и есента (средата на август – средата на септември). С посаждането й не трябва да се закъснява, тоест късното посаждане през есента пречи на растението да се съживи  на новото място и могат да измръзнат, а посадена късно през пролетта –  слабо ще се развива и ще се наложи допълнително поливане. За пролетното посаждане почвата се приготвя от есента, прекопавайки я на дълбочина 20-30 см. При това действие в суглината се внасят органични подобрения (1-1,5 кофа на 1м2), пепел (150-200г) и суперфосфат (50-80г). За подобрения на киселини и подзолисти почви се добавят известно количество 100-200 г/м2 от горе посочените подобрители, както също и на тежките глинести – песъчливи почви. По време на пролетното прекопаване допълнително се добавят минерални подобрители: на 1м2 60-80г калиеви соли, 30-40г суперфосфат (ако не сме добавили през есента) и 30-40г амониева селитра. Пролетното посаждане започва веднага, когато замята се затопли. Посадените растения обилно се поливат с вода. През първите две седмици храстите е нужно да се поливат регулярно, през 2-3 дни, докато започне техният буен растеж.

Плътността на посаждане на хортензията зависи от вида на храста и предполагаемият срок за отглеждане на едно място: за ниско растящите сортове разстоянието между храстите трябва да е 35-40 см, за високо раслите 50-60 см. При есенното посаждане на хортензията следва да се засяват с надземни стебла, обрязани съцветия или със семена. Обрежете стеблата до основата на храста така, че да ускорите способността на растението през зимата да се захване и да не загине. Освен това, през есенното посаждане е нужно да се подготви по-крупно деление и да се постараете да съхраните корените в земята.

Почвата за есенното посаждане се подготвя за около 2-3 седмици, като й се добавят  органични подобрения, като пепел, а ако почвата е с киселинен характер се внася варов разтвор. Подхранването на растението с калиеви соли, селитра и суперфосфат става през пролетта на следващата година. Необходимо е да следите, при посяване на хортензията свободното разположение на корените, затова те се насочват в различни страни ниско долу. Поставяйки храста в дупката, го засипвате с пръст и леко го притискате. В дълбочина коренът на храста трябва да се намира на 3-5 см под повърхността на земята.

При твърде дълбоко посаждане се образува двуредна коренова система, а развитието на храста се забавя, като ниските части на корената шийка изсъхва и умира. При плитко посаждане храста както се казва „напира“ изпод почвата, като лятото растението страда от вятъра и слънцето, а през зимата храста често измръзва. Пресяването на хортензията може да стане и лятото, но задължително с корен в земята. Храстите се делят на големи части или съвсем не се делят, за намаляване на вредите при захващане.

За храсти пресадени през лятото е, необходимо особено щателно да се грижите. Преди засаждане, всички сбръчкани и болни корени се подрязват до здраво място. Старите вдървесени коренни шийки и гнилите корени се отстраняват.Тези „подмладени“ храсти в бъдеще обикновено се развиват много по-добре. Корената система на хортензията по време на пресаждането трябва да се предпази от изсъхване, да е в полусенчести  места и периодически да се полива. Пресаденото растение е необходимо да се полива и след това, като се поддържа оптимално ниво на влажност в почвата.

Scroll to Top